Com funciona el sistema operatiu Linux?

La versió pura de Linux és un kernel de sistema operatiu, és a dir, el nucli del sistema. Així es diu al codi encarregat de gestionar els recursos del maquinari i facilitar-los a les diferents eines i programes del sistema operatiu.

Linux és un kernel lliure: qualsevol pot personalitzar-ho o ampliar-ho, per afegir noves funcions. Encara que lògicament hi ha un equip de treball que s’encarregar de regular el codi que s’integra en el kernel del Linux de forma oficial. Més de 10.000 programadors han participat en el desenvolupament de Linux. Segons l’últim informe de Linux Foundation, en les actualitzacions trimestrals del kernel de Linux participen una mitjana d’1.100 programadors de 225 empreses.

On es fa servir Linux?

Actualment Linux controla els servidors de milers d’empreses i serveis, des de tots els ordinadors de Google a l’Estació Espacial Internacional, la Borsa de Nova York, el tràfic de Sant Francisco o els submarins nuclears d’Estats Units. El propi Android, instal·lat en més de mil milions de dispositius, està basat en Linux. Ja que estem parlant d’un nucli del sistema operatiu, cal afegir les capes del sistema que permeten controlar tant el maquinari com el programari de l’ordinador. I aquí és on sorgeixen les distribucions Linux. Sistemes operatius que usen el kernel de Linux però disposen de la seva pròpia interfície, eines, i gestió dels recursos.

D’una banda està el kernel o nucli, que és el que es comunica directament amb el maquinari i el que ofereix els recursos del sistema als programes, perquè els utilitzin. Com hem vist participen centenars de programadors externs en el kernel de Linux, però hi ha un control sobre el que s’inclou i el que no.

Després estan les eines o utilitats, que permeten fer tasques bàsiques com copiar i esborrar fitxers, mostrar un missatge d’error, instal·lar un programa, etc. Existeixen eines estandarditzades anomenades Utilitats GNU que usen la majoria de les distribucions, però hi ha altres paquets d’eines independents.