Troben una «nova» pedra Rosetta a Egipte

rosseta
Una llosa de pedra inscrita que data de fa 2.200 anys similar a la Rosetta ha estat descoberta a Egipte. Així ho ha posat de manifest el ministre d’Antiguitats del país, Mamdouh Al Damati.

D’acord amb el comunicat oficial, la troballa data del regnat de Ptolomeu V Epífanes (204-180 a. C.), baix el regnat del qual es va tallar també la pedra Rosetta. Ptolomeu V pertanyia a la dinastia plotemaica, que va dirigir Egipte després de la mort d’Alejandro Magne en 323 a. C.


La pedra calcària compta amb unes dimensions d’un llarg de 105 centímetres, un ample de 65 i un espessor de 18. Les seves inscripcions es divideixen en dues. En la seva part superior apareixen en alfabet jeroglífic (usat per l’elit de la societat egípcia) els noms del monarca; de la seva germana la princesa Cleòpatra I; de la seva mare, la reina Arsinoe III, i del seu pare, Plotomeo IV. Mentre, en la inferior compta amb cinc línies en alfabet demótico (usat per la plebe) que, pel que sembla, són una còpia traduïda de la versió esculpida en jeroglífic.

La pedra ha estat trobada per especialistes de la Universitat Catòlica de Santo Domingo, en col·laboració amb el Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte (SCA). El grup estava treballant en el jaciment arqueològic de Tabuziris Magna, situada en el laho Mariout, al sud-oest d’Alexandria.

Damaty ha puntualitzat que, malgrat haver estat tallades durant el regnat de Plotomeo V, la diferència amb la pedra Rosetta, que es troba ara mateix en el Museu Britànic, estreba que aquesta última també estava esculpida amb caràcters grecs.